Új építési projekt, amely VELUX tetőtéri ablakokat mutat be – üdülőkabinok Montafonban
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Tulajdonos: Cabinski Montafon; Építész: Cabin One; Fotók: Kasia Jackowska

Két síőrült gyerekkori barát, Tim és Chris azon töprengett, hogyan lehetne fenntartható üzleti modellé alakítani a síeléssel töltött idejüket.

Chris Németország síkvidékéről az Osztrák Alpokba, Montafonba költözött.

A vendégház mellett, ahol dolgozott, volt egy földdarab, a falu építési övezetén kívül, de 25 évre bérbe adható és ideiglenes épületek építésére alkalmas.

A két barát két éven át kereste a megfelelő kisházgyártót.

Abban a pillanatban, amikor a földbérlet lehetősége és a megfelelő kabin modell összeállt, megszületett a cabinski. A kabin gyártója - a Cabin One nevű fiatal cég - most indította el a termékét. Tim és Chris volt az első nagy ügyfelük.

A helyi építési hatóságokkal szoros együttműködésben a teljes telekre vonatkozó terv készült.

Tim és Chris nyolc-tíz, különálló egységet képzelt el, de a területre vonatkozó mesterterv nagyobb térfogatot igényelt, amit az egységek fal-fal melletti elhelyezésével lehetett megoldani.

A Cabin One egységek nyeregtetőinek köszönhetően teljesülhetett az a követelmény, hogy a tetőgerincek kövessék a völgy irányát. Kiderült, hogy ez tökéletes tájolás a fülke számára, mind a napfény, mind a kilátás szempontjából.

Új építési projekt, amely VELUX tetőtéri ablakokat mutat be – üdülőkabinok Montafonban
Tulajdonos: Cabinski Montafon; Építész: Cabin One; Fotók: Kasia Jackowska

Andreas Rauch

a Cabin One építésze

Az apró tereknek több napfényre van szükségük, mint más tereknek, és szoros kapcsolatra a környezettel. Valójában ezek egészségesebb élőhelynek számítanak az emberek számára, mint a nagy helyiségek, amelyek kis ablakokkal rendelkeznek, és nincs kapcsolatuk a külvilággal.

Tulajdonos: Cabinski Montafon; Építész: Cabin One; Fotók: Kasia Jackowska

A Cabin One sötét fából készült homlokzatait Montafon építésügyi hatóságai örömmel fogadták, mivel a környék hagyományos, népi stílusú épületeire emlékeztetnek.

A Cabinski az egység egyik legexkluzívabb változatát rendelte meg, padlófűtéssel és integrált VELUX ablakautomatizálással.

A tömörfa padlót olajozták, hogy megkönnyítsék a jövőbeli felújításokat.

A minimalista belső tér tökéletes hátteret kínál Tim dekorációs tehetségének: gondosan összeválogatott párnákkal, a padok filcborításával, a válogatott tányérokkal és a környezetbarát ágyneművel a kabinok nyugalmat és frissességet árasztanak.

Grafika

Tulajdonos: Cabinski Montafon; Építész: Cabin One; Fotók: Kasia Jackowska

Andreas Rauch elmondja, mit tanult Harald Deinsberger-Deinsweger környezetpszichológustól, akinek előadásait építészeti tanulmányai során hallgatta.

Az építészek szokatlanul nagy nyílásokat választottak mind az oldalsó, mind a főhomlokzaton, és ugyanez vonatkozik a tetőnyílásokra is, ami elsőre ellentmondásosnak tűnik a hatékony, minimalista tér kialakításának tervével.

Andreas Rauch és Simon Becker számára a tetőtéri ablakok a projekt nélkülözhetetlen elemei, a homlokzati nyílások szükséges kiegészítői.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX roof window GGL
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Nyaralókunyhók: cabinski.at
Elhelyezkedés: Montafon, Ausztria
Építész: Andreas Rauch és Simon Becker, Cabin One
Fotók: Kasia Jackowska