{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építészet: Element Design gmbh; Fotók: Kasia Jackowska

Az elképzelést, hogy egy napot a tájban elmerülve – mégis egy kényelmes bivakban – töltsünk el, Maria Wilhelm, a Millstätter See Tourismus GmbH ügyvezetője találta ki a bázeli Element Design gmbh tervezőjével, Roger Aeschbachal és csapatával közösen, az osztrák kormány által évente megrendezett turisztikai innovációs versenyre. A projektet öt másikkal együtt – több mint nyolcvan pályázat közül – díjazták és nagyvonalúan finanszírozták.

A Millstätter See régió az osztrák Kärnten régió más üdülőhelyeivel együtt festői látványáról ismert: a mélykék vizeket erdők és hegyek veszik körül.

Hét apró, kétszemélyes kabin található a tó körüli kiemelkedő helyeken: van, aki közvetlenül a parton, néhány a hegy tetején, mindegyikből csodálatos kilátás nyílik. A régiók közötti verseny nagy, így a világos, progresszív turisztikai koncepciókra is szükség van. A Millstätter See régió védjegye a természet tudatos megtapasztalása a szeretteinkkel együtt, amely a Millstätter See Tourismus által az element designnal közösen kidolgozott különböző projektekben jelenik meg. A bivak projekt egy nagyobb koncepció része, amely a turisztikai ágazat különböző szereplőit köti össze.

Nyaralóházak a Milstätter See-nél, VELUX tetőtéri ablakokkal Építészet: Element Design gmbh; Fotók: Kasia Jackowska

Maria Wilhelm

a Millstätter See Tourismus GmbH vezérigazgatója

A legértékesebb dolog, amit valakinek adhatunk, az idő és a figyelem, és a legromantikusabb dolog, ha együtt nézzük a csillagokat, időt töltünk a szabadban, és éjszakára visszatérünk egy minimalista, jól megtervezett térbe, ahol a természet és az égbolt látványán kívül nincs más dekoráció, és egyáltalán nincs technológia.

Építészet: Element Design gmbh; Fotók: Kasia Jackowska

A ferde tetőt, teljesen üvegezett homlokzatot és égre nyíló tetőtéri ablakokat tartalmazó visszafogott tervet a turisztikai és múzeumi térkoncepciókkal foglalkozó bázeli Element Design iroda készítette. A forma a „primitív kunyhóból" származik, amely egy képzeletbeli, romantikus elképzelés az első lakóhelyről – az ember minimális menedékéről a természetben.

A kabinokban csak alapbútorzat található. Valójában egy darab veszi át a legtöbb funkciót: ágy, fiókok, bőröndök elrakására szolgáló hely és egy polc szemüveghez, lámpához vagy könyvekhez.

A belső teret csodálatosan illatos vörösfenyő deszka borítja.

Grafika

Építészet: Element Design gmbh; Fotók: Kasia Jackowska

A falak és a tető egyszerű faszerkezettel és fenyőburkolattal rendelkezik. Jól szigeteltek és hátsó szellőzésűek, ami nyáron jó klímát, és elektromos fűtőberendezésekkel télen is jó beltéri hőmérsékletet biztosít.

Mivel a fenyőfa burkolat az egész épületet beburkolja, és az egész szerkezet vékonyabb, mint a hagyományos házaknál, a tipikus megoldásokat nem lehetett alkalmazni.

Az előregyártott fa elemek használatának köszönhetően egy kunyhó építése, beleértve a beépített bútorokat is, csak két hétig tartott. Az első kabint 2017 májusában nyitották meg a nagyközönség előtt, a többi a nyár folyamán követte.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX roof window GGL
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Mobil üdülőkabinok
Elhelyezkedés: Karintia, Ausztria 
Építész: Element Design GmbH
Év: 2017
Fotók: Kasia Jackowska