{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építész: Josefine Wikholm és Andreas Lyckefors; Fotók: Carl Axel Bejre

A Lyckefors Arkitekter egy építésziroda, amelyet Per Bornstein és Andreas Lyckefors alapított 2011-ben. A harmadik partnerrel, Johan Olssonnal és 24 alkalmazottal Göteborgban és Stockholmban gyorsan Svédország egyik leginnovatívabb irodájává nőtte ki magát.

Bár a többszörösen díjazott iroda a legkülönbözőbb léptékű és témájú projektekkel foglalkozik, a legtöbb projektben van egy közös téma: a földönjáró, barátságos megközelítés a ház és a környező táj anyagához és kapcsolatához.

Az apró Granholmen kabin, amelyet Andreas Lyckefors és Josefine Wikholm készített a családjuk számára, kiváló példa erre a hozzáállásra.

A racionális tervezési döntések egy kis fából készült költeményt eredményeztek, amely egy mesebeli táj közepén áll.

Az apró sziget távoli kabinja csak hajóval érhető el, de a számos róla szóló cikk révén széles körben ismertté vált a különböző építészeti platformok és folyóiratok között.

Új építési projekt, amely bemutatja a VELUX tetőtéri ablakokat – hétvégi kunyhó Luleå-ban
Építész: Josefine Wikholm és Andreas Lyckefors; Fotók: Carl Axel Bejre

Andreas Lyckefors

a Bornstein Lyckefors Arkitekter építésze

A kabin általam legkedveltebb tulajdonsága a kültéri jelenlét. Még mindig az a benyomásod, hogy a természetben vagy, miközben a házban vagy. A kilátás minden irányba nyílik, nemcsak vízszintesen, hanem felfelé is: ennek köszönhetően a nappaliból egyszerre láthatod az óceánt és az eget.

Építész: Josefine Wikholm és Andreas Lyckefors; Fotók: Carl Axel Bejre

A földszinten egy nagy asztal, egy konyha, egy hangulatos társalgó és elegendő ágy található egy nagy, boldog társaság és egy vendégágy elhelyezésére. A tetőtérben szimmetrikusan elhelyezett emeletes ágyakkal és fülkékkel ellátott nyitott tér a tágas fő hálószobához vezet.

Mivel a kabint csak a meleg évszakban használják, a mosdók és illemhelyek hagyományosan kívülről érhetők el.

Grafika

Építész: Josefine Wikholm és Andreas Lyckefors; Fotók: Carl Axel Bejre

Különösen egy kis tér gazdagabbá válik a sok irányból érkező fénytől. Svédországban a nappalból éjszakába való átmenet órákig tart. A fény sokféle módon festi át a szobát a nap folyamán: árnyékok mozognak a falakon, színek alakulnak ki – annyi minden történik ebben az apró kabinban. Az építészetet a fényképezéshez hasonlíthatjuk: mindkettő a fénnyel való festés aktusa, a kép a nyílások bevezetésével jelenik meg.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek

VELUX tetőtéri ablak (GGU)
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Nyaraló
Elhelyezkedés: Kallaxön, Luleå, Svédország
Építész: Josefine Wikholm és Andreas Lyckefors
Terület:  40 nm
Év:  2017
Fotók: Carl Axel Bejre