{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építész: SPPA Architekten

A svájci Schaffhausen kanton zöld dombjain Svájc északi részén, a Rajna folyótól nem messze, a szőlőültetvények közepén egy régi pajta áll. Négy évszázadon át présházként és összejövetelekre egyaránt használták. Nemcsak maga az épület rendelkezik műemléki értékkel, hanem az is, ahogyan a szőlőültetvények között áll. 2007-ben a helyi bortermelők szövetkezete úgy döntött, hogy befektet az idegenforgalomba. 2010-ben pályázatot írtak ki a présház felújítására, azzal a céllal, hogy a műemlék helyet kortárs programmal gazdagítsák. A szövetkezetnek szüksége volt egy új, multifunkciós helyre a partik és rendezvények számára, valamint egy kis étteremre, úgynevezett „borkönyvtárral".

Az SPPA Architekten úgy döntött, hogy a régi pajtát a lehető legjobban megtartja az eredeti formájában. Homlokzati nyílásokat nem adtak hozzá, csak a bejárati ajtót cserélték ki egy új ajtóra, amelyet úgy terveztek, hogy illeszkedjen a külső fadeszkákhoz. A terem másik oldalán egy színpad és egy magasföldszint szegélyezi a még fűtetlen, de új, egyenletes padlóburkolatot kapott helyiséget.

Az eredeti régi szőlőprést a pajta sarkából a pajta keleti oldalán lévő új, betonozott helyiségbe helyezték át, hogy minden arra járó láthassa. Az új építmény és a pajta közötti nagyvonalú tér a bejárathoz vezet, és az étterem kültéri részeként szolgál. A nyugati oldalon külön technikai bejárat található a konyha és a személyzet számára. Az új földalatti rész az étterem mellett a rendezvényteremnek, a konyhának és az összes szükséges technikai berendezésnek is helyet ad: ezek mind egy látványos folyosó mentén sorakoznak, amely megmutatja, hogyan találkozik a régi és az új épület.

Osterfingeni borászat bővítése VELUX tetőtéri ablakokkal Építész: SPPA Architekten; Fotók: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

partner az SPPA Architektennél

Az ötletünk, bár első pillantásra extravagánsnak tűnt, nagyon racionális volt. Nem akartunk versenyre kelni a meglévő épülettel, mivel annak masszív megjelenése és szoliter jellege a tájban tetszik nekünk. Ezért javasoltuk az épület nélküli helyiségeket a domb földje alatt, a pajta mögött.

Építész: SPPA Architekten; Fotók: Jürg Zimmermann

„A függőleges fény volt az egyetlen lehetőség a projektünkben, és ez a lehetőség nagyon tetszett nekünk. Az ablaksor eredetileg ovális nyílásokból állt volna. Mivel a megnyert verseny után továbbfejlesztettük a projektet, egyszerűsítenünk kellett a dolgokat. Az ovális üvegezéseket a VELUX tetőtéri ablakaira cseréltük. Korábbi projektekből ismertük a termékeket: felújításokon dolgozva rengeteg nappali fényre szoruló tetőtérrel foglalkozunk. Itt a tetőtéri ablakok a lejtő meredeksége miatt messze a szoba mennyezete fölött, csövekben vannak elhelyezve. Az optimális fényeloszlás érdekében a csöveket megfelelő szögben alakítottuk ki, így a tetőtéri ablakok alig láthatók a belső térből" - magyarázza Peter Trachsler építész.

Grafika

Építész: SPPA Architekten; Fotók: Jürg Zimmermann

Az északi fal mentén elhelyezett borászati kiállításra hosszú elektromos lámpák világítanak a csövek falaiba rejtve, fokozva a nappali fényt. A forma itt is több funkciót követ: az elsődleges funkció, a borkiállítás mellett a fal akusztikai panelként szolgál, és elrejti a szellőzőrendszert. A precízen öntött beton mennyezetet színben hozzá illő akusztikus panelek is díszítik.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX INTEGRA® GGU tetőtéri ablak
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Pincészet 
Elhelyezkedés: Osterfingen, Svájc 
Építész: SPPA Architekten 
Év: 2015
Fotók: Jürg Zimmermann