{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn.

A Bécstől egy órányi autóútra fekvő Neulengbach egy kisváros, amelyet békés dombok és mezők vesznek körül. Az ezekre nyíló hatalmas kilátás kulcselem volt Franz Karner építész saját házának tervezésében. Egy egyszerű építményt helyeztek el egy lejtős telek határán, teraszablakain keresztül egy közeli régi palotáig, nyugaton pedig a láthatárig, 13 kilométerre el lehet látni.

A szellős nappalit, hálószobát és fürdőszobát magába foglaló kis apartman-dobozba egy külön bejárati kocka vezet, amely egy hosszú műhely- és raktárépülethez csatlakozik. Mindhárom építmény faemelvényen áll, egy rét felett lebegve.

Homlokzati ablakok csak ott vannak, ahol a kilátás látványos, és néhány falra a bal oldalon a tárolás miatt van szükség. A tetőtéri ablakok beépítése tökéletes megoldást jelentett a nappali fény bejuttatására a házba ott, ahol a legnagyobb szükség volt rá.

A belső tér zökkenőmentesen illeszkedik a teraszhoz, így a nyári hónapokban bővül a lakótér. Máskülönben a tökéletesen akadálymentesített otthon, ahogy a tervező mondja, „annyira kicsi, amennyire csak lehetséges, és annyira nagy, amennyire szükséges". Franz Karner úgy írja le a házat, mint egy egyterű helyszínt, amely különböző, beépített bútorokkal felszerelt zónákból áll. Eredetileg asztalosnak tanult, a ház minden szegletét megrajzolta.

Ház Neulengbachban VELUX tetőtéri ablakokkal Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn .; Fotók: Patricia Weisskirchner

Franz Karner

Építész

Arra ösztönözzük diákjainkat, hogy már a kezdetektől fogva gondolkodjanak a fenntarthatóságon. A tanfolyam során felfedezik a nappali fény fontosságát a fenntartható tervezésben, és megtanulják, hogyan mérjék azt projektjeik során a Daylight Visualizer segítségével.

Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn .; Fotók: Patricia Weisskirchner

A VELUX tetőtéri ablakok döntő szerepet játszanak ebben az életstílusban: nemcsak beengedik a fényt, de lehetővé teszik a gyors beltéri levegőcserét is. A tűzhely fölött lévő nagy tetőnyílásnak köszönhetően a konyha szabadtéri helyszínné válik, a forró levegő és a főzés illata az ég felé száll. Ez a legnagyobb nyílás lehetővé teszi a ház hatékony lehűtését is egy hosszú, forró nyári nap után.

Grafika

Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn .; Fotók: Patricia Weisskirchner

Amikor saját házának megtervezésére került a sor, az építész nappalifény-szimulációt végzett, ahogyan a diákjai is teszik. Az összegyűjtött tapasztalatoknak köszönhetően – már hét éve dolgozik együtt a VELUX-szal – az épületben a nappali fény olyan lett, amilyennek elképzelte. Ezenkívül az épület belseje pontosan úgy néz ki, ahogy a Daylight Visualizer képei ígérték. A másfél éves gondos tervezés és a faszerkezetű építési mód alkalmazása mindössze öt hónapos építési időt tett lehetővé. Az épület külső falainak felhúzása mindössze néhány napot vett igénybe. Franz Karner programja ebben a projektben nagyon különbözik sok építészétől: nem akart örökre nyomokat hagyni. Egy fényárban úszó, hangulatos lakóhelyet hozott létre, amely minimális energiát fogyasztva addig tart, amíg a két lakójának szüksége lesz rá.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX flat roof window CVP
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Családi ház
Elhelyezkedés: Neulengbach, Ausztria 
Építész: Franz Karner
Év: 2015
Fotók: Patrizia Weisskircher / Franz Karner