{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építész: Juri Troy építészek

A kihívás ebben a projektben az volt, hogy megoldást találjunk egy meredek telekre, ahol a terepviszonyokat nem volt szabad megváltoztatni, miközben az utcáról való megközelítést biztosítani kellett, és a leendő ház méreteire és formájára vonatkozó szigorú előírásokkal kellett megbirkózni.

A válasz ezekre az összetett követelményekre egy egyszerű, szimmetrikus tetővel rendelkező, a táj felé minden szinten nyíló, minden lehetséges oldalról – a tetőt is beleértve – nappali fényt kapó építmény lett.

A házba az utcáról egy hosszú lépcsőn keresztül lehet bejutni, amely a garázsból indul. A gyerekszobák az első emeleten vannak, a másodikon pedig egy nagy nappali nyújt kilátást minden oldalra. Ez egy nyitott tér, mégis sokféle hangulatos sarkot kínál.

Bár ez a ház szerény és egyszerű, mégis rendelkezik néhány apró hétköznapi luxussal, például szabadtéri konyhával vagy a világ első passzívház-tanúsítvánnyal rendelkező pizzasütőjével.

Családi ház Bottenwilben, VELUX ablakokkal Építész: Juri Troy építészek; Fotók: Jürg Zimmermann

Juri Troy

Építész

A tetőtéri ablakok döntő fontosságúak a természetes szellőzéshez. Elég, ha az alsó szinten lévő teraszajtókkal együtt kinyitja őket, hogy a meleg, nem túl friss levegő felszálljon. Ez csak a jó öreg kéményhatás.

Építész: Juri Troy építészek; Fotók: Jürg Zimmermann

A főbejárat az utcaszintről a garázs szintjén és egy hosszú lépcsőn keresztül vezet a lakótérbe. A felső szinten, amely teljesen a felnőtteké, egy nagy hálószoba, egy fürdőszoba szaunával, vendég- és dolgozószoba található. Az észak felé tájolt tetőtéri ablakok zavartalan nappali fényt és friss levegőt biztosítanak az alattuk lévő helyiségeknek.

Grafika

műszaki rajzok
Építész: Juri Troy építészek

Ezt az építész egy okos trükkje tette lehetővé: mély aknákat talált ki, amelyek összekötik a vendégszobát az ellentétes tetőhajláson lévő nyílásokkal. A szórt északi fény szép kontrasztot teremt a déli napsugarakban fürdőző munkaterülettel.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX INTEGRA® GGL tetőtéri ablak
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Családi ház 
Elhelyezkedés: Bottenwil, Svájc 
Építész: Juri Troy építészek 
Év: 2017
Fotók: Jürg Zimmermann