{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építészek: Benetti Grigolo Architetti

Domenico Benetti és Massimo Grigolo projektjei széles skálán mozognak: a lakóépületektől kezdve a luxus kereskedelmi projekteken át a közintézményekig, beleértve a turisztikai infrastruktúrát is.

Az Asiago Golf Club számára készített projektjüknek köszönhetően találkoztak leendő ügyfeleikkel, akiknek 2015-ben hétvégi házat terveztek. Az ügyfél egy olyan helyet kért, ahol az egész családja együtt töltheti az idejét. Beleszeretett a helyszínt körülvevő természetbe és a Val d'Assa hatalmas panorámájába, és úgy döntött, hogy ott építi fel nyaralóhelyét. 

Az építészek megbirkóztak a kihívással, és olyan épületet hoztak létre, amely nagy méretei ellenére zökkenőmentesen illeszkedik a természetbe. A környező infrastruktúra, például egy garázs, beépül a lejtőbe, és így nem érzékelhető különálló építményként. A lehető legkevesebb burkolt felület van a helyszínen.

Az építészek a hagyományos építészet újraértelmezésével kapcsolatos kiterjedt kutatásaik eredményeként egy téglalap alakú, ferde tetővel rendelkező, nyers vörösfenyő deszkákkal burkolt és a felesleges retro-díszítésektől megfosztott építményt hoztak létre. A belső tér nem a hagyományos tipológiát követte, mivel a modern nyaralókban a kívánt helyiségméretek és a kültérrel való kapcsolat is megváltozott a régi idők óta. Az időjárási viszonyok elleni védelem igénye már csak a múlté. Az ügyfelek vágya, hogy a tájban – és a napon – éljenek, tükrözi a természethez való korszerű hozzáállást.

Hétvégi ház Roanában, VELUX tetőtéri ablakokkal Építészek: Benetti Grigolo Architetti; Fotók: Andrea Segliani

Domenico Benetti

A Benetti Grigolo Architetti építésze

Ügyfelünk megértette a ragyogó zenitális fény szépségét, amely a legmagasabb pontról világítja meg a helyiséget, és világossá teszi a mennyezet felületét. Még több tetőtéri ablakot is javasolt, de egyszerűen nem volt elég hely.

Építészek: Benetti Grigolo Architetti; Fotók: Andrea Segliani

A fa mindenütt jelen van a projektben, minden formában: kívül nyersen, a nap által kifehérítve, belül természetesen mézszínű, a fürdőszobák betonszürke falai és a nagyméretű üvegezések, valamint a színes, modern bútorok kontrasztjaként.

A ház egy nagy nappali köré épült, kilátással az érintetlen panorámára. Az üvegezett falú nagy helyiség egy beugrásnak köszönhetően védve van a túlmelegedéstől. A loggia a térfogatból kiugró teraszba nyúlik. A közvetlen napsütéstől védett, teljesen üvegezett homlokzat festményként keretezi a tájat, míg a dupla magasságú terület feletti VELUX tetőtéri ablakok kompenzálják a mély loggia bevezetésével járó fényveszteséget.

A dupla magasságú tér lehetővé teszi a betekintést a fenti alvóhelyiségbe és a kilátást onnan. Az északi homlokzat mentén egy panorámás lépcső és egy sor kisebb nyílás köti össze mindhárom szintet, így a tér egyként érzékelhető.

Grafika

Építészek: Benetti Grigolo Architetti; Fotók: Andrea Segliani

A nappali terekkel ellentétben a hat hálószoba – mindegyik saját fürdőszobával és gardróbbal – funkcionális és hangulatos. A legfelső emeleten, a ferde tető alatt lévőket felülről világítják meg. A hálószobák tetőtéri ablakai nagyok és olyan szinten helyezkednek el, hogy kilátást nyújtsanak a völgy felé, míg a fürdőszobák kisebb nyílásai magasabbra vannak helyezve a magánszféra biztosítása érdekében.

A külső kilátás egy irányba – a panoráma felé – irányul, míg az összes többi homlokzat zárt, hogy elkerüljék a szomszédokkal való vizuális kapcsolatot.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX INTEGRA® GGL tetőtéri ablak
Termékadatok
VELUX tetőtéri ablakok
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Hétvégi ház
Elhelyezkedés: Roana, Olaszország 
Tervezés: Benetti Grigolo Architetti
Év: 2019
Fotók: Andrea Seglani