{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építészek: Stifter + Bachmann

A növekvő turisztikai szektor igényeire válaszolva Bozen tartomány önkormányzata 10 millió eurót különített el három új turistaház felépítésére és a többi 22 felújítására.

A régió nyolc meghívott építészirodája közti 2013-as versenyt a Stifter+Bachmann nyerte meg. A projekt megosztotta a közvéleményt – de egy évvel később az építészek elkezdhettek dolgozni a kivitelezési terven. Az építkezés 2016. júniusában kezdődött, és nagy hatékonysággal folytatódott a rövid alpesi nyarakon 2017. októberéig.

2018. júniusában nyitotta meg kapuit az új Sasso Nero hegyi turistaház, amely mind építészeti és építőipari körökben, mind a meghökkent túrázók körében nagy port kavart.

A földszinten található a konyha és egy nagyméretű étkező három nagy ablakkal, amelyeket az asztalos a melléjük beépített VELUX termékekhez igazítva készített. Három különböző festménynek tűnnek - egy kőfalról, az északi fennsíkról és a szomszédos csúcsról.

Az ablakok festményként való felfogása a nyílások nagyon tudatos elhelyezéséhez vezetett.

Az első és a második emeleti hálószobák, amelyekben egy-egy festményszerű ablak található, hatékonyan, emeletes ágyakkal vannak berendezve. A tetőtérben egy nagy szoba található, egy teljes hosszúságú matracsorral a padlón.

Alpesi menedékház, Bozen, VELUX tetőtéri ablakokkal Építészek: Stifter + Bachmann

Helmut Stifter

építész, Stifter + Bachmann

Ebben az épületben nincs elválasztás a homlokzat és a tető között. Ez egy nagy tető, így a VELUX tetőtéri ablakok voltak az első választásunk. Ugyanazokat a tetőtéri ablakokat használtuk, mint a falu családi házaiban. Minden munkásunk ismerte a rézzel burkolt felület részleteit és összeszerelését – a legtöbb tető itt így készül.

Építészek: Stifter + Bachmann; Fotók: Oliver Jaist

Mind a padló, mind a mennyezet szerkezete keresztrétegelt fa panelekből készült. A teljes belső tér, beleértve a bútorokat is, teljes egészében kezeletlen lucfenyőből készült.
Az építészek egyesítették a szaktudásukat a régi menedékház vezetőjének tapasztalatával. Az ő közreműködésével egy tágas, szekrénnyel ellátott bejárat jött létre, amely lehetővé teszi, hogy az alpinisták bent bogozhassák ki a felszerelésüket.

A földszinten konyha, valamint nagy nappali és étkező található. A 2 méter magas ablakok beengedik a napfényt a szoba mélyére.

A fürdőszobák, szárító- és kiszolgálóhelyiségek a bejárat alatti két szinten helyezkednek el, míg a hálóhelyiségek két emeleten nyílnak a környező hegycsúcsok felé. A szalagszerűen elrendezett ablakok minden egyes hálófülkében – mindegyikben két-öt emeletes ággyal – nappali fényt és szellőzést biztosítanak.

Grafika

Építészek: Stifter + Bachmann; Fotók: Oliver Jaist

A projekt megjelenésekor a közvélemény egy része megdöbbent a formán, és a hagyományok felrúgásával vádolta az építészeket. De az alpesi épületeknek nincs valódi hagyománya Dél-Tirolban. Az első hegyi menedékházakat a 19. század végén német alpesi klubok állították fel, és a városi polgári házak másolatai – csak éppen helyi eredetű kőből épültek. A Stifter + Bachmann nem próbált új tipológiát kitalálni, és nem is akart sajátos esztétikával előállni. A ház számos látványos térbeli jellemzője, köztük a 180 fokos panoráma és az ablakok elhelyezése a tájba való pontos beágyazás eredménye.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX tetőtéri ablakok
További információ

A projekt részletei

Projekt: Hegyi menedékházak
Elhelyezkedés: Bozen tartomány, Olaszország 
Építész: Stifter + Bachmann
Év: 2015 
Fotók: Oliver Jaist