{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építész: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt

Mivel a városok növekvő népessége egyre több lakást igényel, a felújítások elengedhetetlenek az új lakók elhelyezéséhez, miközben elkerülhető az urbanizált terület korlátlan növekedése.

Számos tetőtér, különösen az 50-es és 70-es évekbeli épületekben, a közelmúltig fel nem ismert erőforrás, de mostanában lakásokká alakítják át őket. A sűrítés szükségessége találkozik a felújítási igényekkel, ami nagyszerű tervezési lehetőségeket jelent.

Babic C. Tekeolgou irodája megbízást kapott három – egyenként 16 lépcsőházzal rendelkező – 30-as évekbeli tömbház felújítására Hamburg északi külvárosában. Az épületek tetőszerkezete a második világháború alatt megsemmisült, a rögtönzött javítások során néhány lakást építettek a tető alá, hogy lakhatást biztosítsanak a szőnyegbombázott városban. A feladat a tetőtérben középkategóriás bérlakások kialakítása, valamint az alatta lévő emeletek felújítása volt. Minden lakótömbben tizenkét 75 négyzetméteres lakást és nyolc fele akkora stúdiót alakítottak ki.

Lakótömbök Hamburgban, VELUX tetőtéri ablakokkal Építész: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotók: VELUX

Babis C. Tekeoglou

a BCT Architekt építésze

Mivel a tetőtér-felújításokra specializálódtam, számos projektet készítettem a VELUX-szal. A helyiségek különleges formái a ragyogó nappali fénnyel együtt lenyűgöző tervezési lehetőségeket kínálnak.

Építész: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotók: VELUX

Babis C. Tekeoglou hitt a tetőtér helyiségeinek szépségében, és úgy döntött, hogy megőrzi azok eredeti tulajdonságait.

Minden lakást egy-egy hat méter hosszú nyeregtetővel és az előttük lévő erkéllyel egészítettek ki. A VELUX tetőtéri ablakok a nyeregtető mindkét oldalán ragyogó nappali fényt biztosítanak egész nap, valamint természetes keresztszellőzést. A hatékony, jó arányú helyiségek, a köztük lévő vizuális kapcsolatok és a rengeteg napfény igazi luxust jelentenek az egyébként szerény lakásokban.

Grafika

Építész: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotók: VELUX

Az építész és a VELUX együttmûködése a Lorichstrasse projektben nemcsak a tetőtéri ablakokat érintette. A VELUX látványterveket és nappalifény-elemzést készített, és az építkezést professzionális szerelőkkel támogatta, akik egy bemutató lakást alakítottak ki, ahol a terméklehetőségek széles skáláját tesztelték.

Bár a VELUX látványterveken látható ötletek nem mindegyike valósult meg, a párbeszéd inspirálta és pozitívan befolyásolta a projekttervezést.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX panoráma tetőtéri ablak (GPU)
Termékadatok
VELUX electric roofwindow GGU
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Lakótömbök
Elhelyezkedés: Hamburg, Németország 
Építész: Babis C. Tekeoglou, a BCT Architekt, Hamburg 
Év: 2019
Fotók: VELUX