{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építész: Charlie Luxton Design; Fotók: Ed RS Aves

Számos brit falu külterülete az 1960-as években a városrendezési előírások változása miatt gyorsan növekedett, aminek következtében az elmúlt néhány évben nagyszámú jó minőségű, elavult, többnyire egyszintes épületekkel beépített telek került a piacra. Míg az új tulajdonosok többsége lebontja a házakat és nulláról indul, néhányan a folyamat során környezettudatosabb megközelítést alkalmaznak.

Ez volt a helyzet a Charlie Luxton Design ügyfeleivel is, akik egy Cotswolds-i telek megvásárlása után keresték fel az irodát, és egy teljesen új ház építését képzelték el. Charlie Luxton azonban – összhangban azzal a meggyőződésével, hogy az építészetet környezettudatosan kell végezni – meggyőzte őket, hogy legalább a meglévő alapokat használják fel.

Bár az épület egyszerű szépsége csábító, a tervezésről kérdezett Charlie Luxton a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről és a természetes szellőzésről beszél.

A túlmelegedés elkerülésének egyik lényeges pontja a jó tetőszigetelés; A Lamorna jól szigetelt bádogtetője nem engedi be a hőt a ház szerkezetébe.

Az iroda weboldalán lenyűgöző betekintést nyerhetünk a Charlie Luxton Design stratégiáiba a környezettudatos építkezésről. Bár könnyed stílusban íródott, a szöveg tele van pontos információkkal, amelyek mind az építészek, mind a leendő ügyfelek számára tanulságosak.

Új építési projekt, amely bemutatja a VELUX tetőtéri ablakokat – vidéki ház Oxfordshire-ben
Építész: Charlie Luxton Design; Fotók: Ed RS Aves

Charlie Luxton

a Charlie Luxton Design építésze

Minden irányból érkezik fény a házba. A fény a kulcs, akár a semmiből tervez, akár átalakít egy épületet. A jó, természetes fény a beltérben feldobhat vagy tönkretehet egy helyiséget. Az építészetet úgy értelmezem, mint a fénnyel való festést, a kontrasztok megteremtését.

Építész: Charlie Luxton Design; Fotók: Ed RS Aves

„Itt az Integra ablak automata változatát használtuk: jól működnek és megbízhatóak, gyakran részei a projektjeinknek. Nem vagyok híve annak, hogy csak a saját kényelmünk miatt megkönnyítsük az életet, de mivel egyesek talán nem elég tudatosak ahhoz, hogy maguk szabályozzák a beltéri klímát, a technológia egy automatikusan vezérelt tetőtéri ablak formájában segítő kezet nyújt. Nagyszerű, amikor egyszerre tudjuk használni az energiafogyasztás csökkentésére és az életkörülmények javítására. Én az intelligens támogatás híve vagyok, ami nem jelenti a természettől való elszakadást, sem az irányítás feladását. Fontos, hogy reggel kinyithassuk az ablakot, és hallgassuk a madarak énekét" - magyarázza Charlie Luxton.

Grafika

Építész: Charlie Luxton Design; Fotók: Ed RS Aves

A ház keleti szárnyának hozzáadott emeletén két nagy hálószoba, gardrób és két saját fürdőszoba található.

Számos VELUX ablak világítja meg a tereket; a kisebb szobák teljes mértékben ezekre támaszkodnak.

A lépcsőház fölötti nyílás zenitfényt biztosít a földszinten.

A fény minden irányból bejut a tágas, hangulatos konyhába, a tető különleges formájának köszönhetően.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX INTEGRA® GGU tetőtéri ablak
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Családi ház
Elhelyezkedés: Oxfordshire, Nagy-Britannia
Építész:  Charlie Luxton Design
Év: 2017 - 2018
Fotók: Ed RS Aves