{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építészet: Architektur Strobl ZT GmbH

A háznak érdekes a története. A második világháború alatt bombatalálat érte, és egy alacsonyabb, nem szimmetrikus tetővel építették újjá, amely nem illeszkedett a szomszéd házak egyértelmű tetővonalához. 2008-ban a régi anyag felújításának szükségessége arra ösztönözte az apa és fia duót, hogy a hallgatói kutatást projektté alakítsák.

A jobb és bal oldali nyeregtetőhöz illeszkedő új, szimmetrikus tetőt terveztek, amely egyben – a teljes homlokzat mentén való hosszanti üvegezés bevezetésével – lehetőséget adott az alatta lévő lakások mennyezetének megemelésére is.

Egy meglévő házra való ráépítés sok korlátozást jelent, különösen a szerkezet és a födémek miatt. A szellőző aknáknak feljebb kell menniük, és a bővítésnek a meglévő tehertartó falakon kell állnia. Mivel a helyszín a város közepén található, elengedhetetlen volt egy hatékony, előregyártott konstrukció, amelyet minimális idő alatt lehet összeszerelni. Strobl úgy döntött, hogy ebben a projektben keresztrétegelt fát is felhasznál. Az anyag ökológiai, a lemezeket a gyárban méretre vágják, és a helyszínen csavarozzák össze. A keresztrétegelt faanyag (CLT) könnyű, ami egy másik lényeges szempont a történelmi épületek tetőbővítésénél.

Apartman Grazban, VELUX tetőtéri ablakokkal Építészet: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotók: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl Jr.

Strobl Architektur

A VELUX régóta irodánk partnere. Persze, a termékek nagyszerűek, de amit igazán nagyra értékelek, az egy olyan partner, akivel beszélhetek, ha kétségek merülnek fel a nappali fény tervezésével kapcsolatban – a VELUX elemzésnek köszönhetően a világítás fénypontjait is hozzáadtuk.

Építészet: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotók: Patricia Weisskirchner

A fényárban úszó helyiségek kialakítása nem könnyű egy védett területen, ahol a galériák nem lehetnek hosszabbak a ház hosszának 50%-ánál. Szerencsére a helyes nappali fényeloszlást már a tervezési folyamat korai szakaszában figyelembe vették. Martin Strobl Jr. leírja, hogyan történt: „A VELUX képviselője az irodába látogatott, hogy egy másik projektről beszéljen. A Schillerstrasse első tervei az asztalon hevertek, ezeket is megbeszéltük. A VELUX Daylight Visualizer eszközzel készített 3D modell megmutatta, hogy a sarkok és a mennyezet is alulvilágítottak."

Grafika

Építészet: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotók: Patricia Weisskirchner

Új, saját lépcsőház vezet fel a fényre, a tágas tetőtéri lakáshoz. Az óvárosi tetőforma-előírások miatt csak a konyhának van függőleges fala és kapcsolata az erkéllyel. Az összes többi helyiséget felülről világítják és szellőztetik.

A funkciók a meglévő aknák és csövek körül helyezkedtek el, ami érdekes helyiség-tipológiát eredményezett. A hálószobák hagyományosak; arányaik a lenti lakásokra emlékeztetnek. Középen van egy fényárban úszó fürdőszoba, amely egy felülvilágító ablakon keresztül világítja meg a folyosót. A folyosó és az átjárható konyha kapcsolódik a nyitott nappali és étkezőhöz, amelyet szárnyak osztanak két zónára, emlékeztetve a klasszikus szobaarányokra.

Az átlátszó fehérre mázolt lucfenyő rétegelt lemez belül látható, finom mintázata helyettesíti az egyéb faldíszeket.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX roof window GGL
Termékadatok
Elektromos tetőtéri ablak (GGL)
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Tetőtér-felújítás 
Elhelyezkedés: Graz, Ausztria 
Építész: Architektur Strobl ZT GmbH
Év: 2015
Fotók: Patrizia Weisskirchner / Oliver Wolf