{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építész: Michael Nöbauer

Schrems faluban, egy iszapfürdő szomszédságában áll egy faház – szerény, a szomszédos házakhoz illeszkedő utcai homlokzata nem fedi fel a mögötte lévő épület komplex tereit. A megrendelő, egy idős hölgy, aki évekig tartó külföldi élet után tért vissza ausztriai szülőfalujába, olyan helyre vágyott, ahol élvezheti nyugdíjas éveit.

Hogy eleget tegyen a megrendelő ferde tetőre vonatkozó kívánságának, és mégis aktívan kihasználja a közvetlenül alatta lévő teret, Michael Nöbauer azzal az ötlettel állt elő, hogy az első emeleten galériát alakít ki. Ez a dizájn egy multifunkcionális teret kínál az ügyfél festményeinek bemutatására, amely könyvtársarokként vagy a vendégek számára ideiglenes alvóhelyként is szolgál. A funkcionális konyha a felső szintre vezető lépcső alá van beszorítva. Mivel a háziasszony nem főz rendszeresen, mégis elegendő helyre van szüksége a baráti vacsorákhoz, Michael Nöbauer a lépcső alól kicsúsztatható kiegészítő pult ötletével állt elő. A beépített fapadokat, polcokat és szekrényeket is ő tervezte, minden egyes rögzítőelemet gondosan kiválasztva.

Családi ház Schremsben, VELUX tetőtéri ablakokkal Építész: Michael Nöbauer; Fotók: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer

Építész

A VELUX nemcsak a termékek kiváló minőségét garantálja, hanem olyan eszközöket is kínál, amelyek segítenek az ügyfeleknek megérteni a tetőtéri ablakok használatának előnyeit. A Daylight Visualizer szimulációk lehetővé teszik, hogy összehasonlítsunk egy tetőtéri ablakkal felszerelt helyiséget az ilyen ablak nélkülivel, és lássuk a fentről beáramló fény szépségét.

Építész: Michael Nöbauer; Fotók: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer a VELUX-szal dolgozott együtt korábbi projekteken, és tisztában van ennek az együttműködésnek az előnyeivel. Gyakran mutatja meg az ügyfeleknek az általa tervezett, tetőtéri ablakokkal rendelkező közeli házakat, és az árnyékolókat fel- és lehúzva bizonyítja, hogy a nappali fény jelentősen javítja a helyiségek hangulatát.

A tervezés alatt álló projektről alkotott pontosabb képért gyakran a VELUX által biztosított szimulációs eszközökhöz fordul, rámutatva, hogy az ügyfelekkel folytatott párbeszédben a bizonyíték jobb érv, mint a puszta véleménycsere. A nappalifény-eloszlási diagramokat a technológia iránt érdeklődő ügyfelekkel is megbeszéli: ők mindig meglepődnek azon, hogy mennyire sötétek az átlagos szobák.

A tetőtéri ablakok lehetővé teszik a magánélet teljes tiszteletben tartását, és a nap állandóan változó játékát biztosítják a helyiségekben. Ebben a házban az ember elfelejti a szomszédos épületeket, és az erdőszerű kertre összpontosít.

Grafika

Építész: Michael Nöbauer; Fotók: Patricia Weisskirchner

Az épület az utcához közel, egy lejtős telek tetején helyezkedik el. A házat széles lépcső köti össze a kerttel, és egy út vezet közvetlenül az iszapfürdőhöz. Az összes létező fát megtartották. A természet tisztelete Nöbauer gyakorlatának védjegye: nemcsak a fák és a lejtős terep maradt érintetlenül, hanem az építkezéshez felhasznált anyagok is a környékről származtak. Az előkerthez és a konyha munkalapjához használt gránittömbök egy közeli kőbányából származnak, az összes faelemet, beleértve a homlokzathoz használt vörösfenyő zsindelyeket is, helyi ácsok biztosították, akik a régió fáiból dolgoznak.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX tetőtéri ablakok
Termékadatok
VELUX INTEGRA® GGL tetőtéri ablak
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Családi ház
Elhelyezkedés: Schrems, Ausztria 
Építész: Architekt DI Michael Nöbauer 
Év: 2019
Fotók: Patrica Weisskirchner