{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építész: Ketill Skogholt; Fotók: Anniken Zahl Furunes

A Stjørdal Active House lakóparkban, a norvég Trondheim városa mellett található hat sorház két sorban elhelyezett, a természet által körülvett teraszos házakat alkot. A fát - a házak egyik fő anyagát, amelyet Norvégiában évszázadok óta építőanyagként használnak - helyi forrásból szerezték be.

Minden sorház alapterülete 138 m 2, amely két szint között oszlik meg egy keskeny, mély telken. Míg a mélység gazdaságos elrendezést és energiamegtakarítást tesz lehetővé, a tetőtéri ablakok kulcsfontosságúak az elegendő fény és az egészséges beltéri klíma biztosításához.

A három hálószobával, kényelmes mosókonyhával és tágas terasszal rendelkező egységek mindegyike a különböző méretű és életmódú családok számára különféle felszereltséggel rendelkezik. A ház középpontjában az emeleten található nagy konyha-étkező áll. Itt a tetőtéri ablakok felülről biztosítják a nappali fényt, a homlokzati ablakok pedig remek kilátást nyújtanak a trondheimi fjordra. A földszinti nappaliban a lakók szintén felülről élvezhetik a napfényt. A mennyezetben lévő fénycsatornának köszönhetően a természetes nappali fény bejut a szobába, ezáltal csökkentve az elektromos világítás szükségességét.

Healthy Home sorházak Stjørdalban VELUX tetőtéri ablakokkal Építész: Ketill Skogholt; Fotók: Anniken Zahl Furunes

Torstein Nordby

a Stjørdali

Az energiatakarékos épületben való életnek nem kell bonyolult vagy költséges kihívást jelentenie. Önnek sem kell feláldoznia a vonzó építészetet vagy a benti friss levegő minőségét.

Építész: Ketill Skogholt; Fotók: Anniken Zahl Furunes

A VELUX Daylight Visualizer 2 tervezőeszközt használták a tervezési folyamatban az optimális nappalifény-körülmények mérésére és biztosítására. Megvilágítási rendereléseket készítettek a nappali fény tényezőjének mérésére - ez egy elismert teljesítménymutató a helyiségben rendelkezésre álló nappali fény mennyiségének értékelésére.

A VELUX-szal való együttműködésnek köszönhetően már a koncepciótervezési fázisban fénytervezési eszközt használtak, amely lehetővé tette az alaprajzok kiigazítását, hogy a magasan elhelyezett tetőtéri ablakok fényének egy része egy nyitott lépcsőházon keresztül a földszintre jusson.

Grafika

Építész: Ketill Skogholt; Fotók: Anniken Zahl Furunes

Az Healthy Home sorházaknál hibrid szellőztetési megoldást alkalmaztak, amely egész évben kiváló beltéri levegőminőséget biztosít. A friss levegőt természetes szellőzés biztosítja a VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakokon keresztül. A tetőtéri ablakok programozhatók automatikus, természetes szellőzés végrehajtására, ha szükséges, és távirányítóval működtethetők. A természetes szellőzés kombinálva van egy kiegyensúlyozott, hővisszanyerő mechanikus szellőztető rendszerrel, amely energiát és pénzt is megtakarít.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX electric roofwindow GGU
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Healthy Home sorházak 
Elhelyezkedés: Stjørdal, Norvégia
Építész: Ketill Skogholt
Fejlesztő: Tore Lingaard A / S
Mérnök: Grontmij
Év: 2014
Fotók: Anniken Z. Furunes