{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építész: FIER architecten, Nijkerk

A „Gildenhof” egyedülálló. Valójában ez az első olyan projekt Flevolandban, ahol az otthonok annyi energiát termelnek, amennyit a lakók elhasználnak. A projekt kezdeményezője IJsselland Ontwikkeling. A korábbi projektekhez hasonlóan ez az ingatlanfejlesztő is szorosan együttműködött a FIER építészekkel és a Bouwbedrijf De Bruin-Puttennel. Végül 29 energiasemleges otthon építéséről döntöttek, az induló ár 169 000 euró volt. Az energiasemlegesség azt jelenti, hogy a házak legalább annyi energiát termelnek, mint amennyire egy mintacsaládnak szüksége van a normál lakossági használathoz.

A napelemes panelek alapvető elemei sok energiasemleges otthonnak.

Ugyanez vonatkozik a dronteni új lakóépület, a „Gildenhof” 29 ingatlanjára. Minden ház 23 napelemmel van felszerelve. Ezek elengedhetetlenek az energiaellátáshoz, ugyanakkor jelentős kihívást jelentenek, amikor elegendő nappali fényt kell biztosítani a mögöttük lévő helyiségekben. A Gildenhof projektért felelős kivitelező csoport a VELUX-hoz fordult a válaszért. Közösen találták ki a megfelelő megoldást tetőtéri ablakok felhasználásával, amelyek zökkenőmentesen illeszkednek a tetőbe integrált napelemes rendszerhez, hogy garantálják az optimális
nappali fényt.

Sorházak Drontenben - építész: FIER architecten, Nijkerk Építész: FIER architecten, Nijkerk

Thom Grevengoed

Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

Lenyűgözött az is, ahogyan a VELUX a rendőrség által jóváhagyott "Biztonságos lakás" zárakat beépítette a tetőtéri ablakaiba. Az eredmény lenyűgöző. Véleményem szerint a tető nem is lehetne kellemesebb a szemnek.

Építész: FIER architecten, Nijkerk; Fotók: Kasia Jackowska

Többek között ez azt is jelentette, hogy légmentesen záródó ingatlanokat kellett építenünk. Az előkészítési fázisban alaposan át kell gondolni a kritikus részleteket, például a tetőtéri ablakok légzáróságát, és ezt a folyamat során végig tesztelni is kell." Thom Grevengoed, Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

„Energiasemleges otthonok építése során az összes érdekelt félnek egyszerre kell felhasználnia a saját szakterületét a végső termék elérése érdekében. Breman Hasselt szerelési tanácsadó pontosan ezért vett részt a projektben. A hagyományos épületprojekteknél lépésről lépésre dolgozunk. Először az építész elvégzi a munkáját, majd a tanácsadó, majd a kivitelező stb. Az építkezések úgyszólván csak egyfajta ráadást jelentenek. Energiasemleges konstrukció esetén a burkolat és a beépítési követelmények határozzák meg a tényleges kialakítást, és mindent ebbe kell integrálni."

Grafika

Építész: FIER architecten, Nijkerk; Fotók: Kasia Jackowska

A tetőtéri ablakok kulcsfontosságú szempontok voltak a tervezés során. Ezeknek elegendő nappali fényt kellett biztosítaniuk, zökkenőmentesen be kellett illeszkedniük a tetőre szerelt napelemes rendszerbe, légmentesnek és esztétikusnak kellett lenniük, valamint rendelkezniük kellett a rendőrség által jóváhagyott "Biztonságos lakás" címkével. Otthononként két tetőtéri ablak garantálta a szükséges nappali fényt a tető alatt lévő szobákban.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek

VELUX tetőtéri ablak (GGU)
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Sorházak
Elhelyezkedés: Dronten, Hollandia
Építész: FIER Architecten, Nijkerk
Szerelési tanácsadó: Breman Hasselt 
Fotók: Kasia Jackowska