Kihasználatlan a ház tetőtere? Ha nálad is így van, érdemes lehet átalakítani jól használható lakótérré, amelyet a család birtokba vehet. A tetőtér beépítés tökéletes megoldás a lakótér megfizethető növelésére, amellyel a későbbiekben is spórolhatsz. Hogy mire is gondolunk? Amikor az eddig csak tárolásra használt tetőtér beépítésére szánod el magad, ellenőrizned kell a tető épségét, megfelelő szigetelést kell biztosítanod, és gondoskodnod kell fűtésről és új padlóról is – gyakorlatilag egy új szintet építesz, ami saját életre kel.

A megfelelően szigetelt tetővel rengeteg energiát spórolhatsz, ami napjainkban egyre fontosabb szempont. A házfelújítás egyben nagy lépés az egészségesebb otthon felé. A felmérések szerint körülbelül 80 millió európai egészségtelen épületekben él, ami kihat a fizikai és a mentális egészségre. A lakókörülményeikkel elégedetlenek, azonban nem tudják, hogyan javíthatnának rajtuk.

A megkérdezettek 60%-a az energiaspórolás miatt venné fontolóra a házfelújítást. Ha te is belevágnál a felújításba, de nem tudod, hol kellene kezdeni, fordulj szakemberhez, aki segíteni fog megtalálni számodra a tökéletes megoldást. Ezen a webhelyen is találhatsz inspirációt.

A tetőtér-átalakítás hét alapelve

1. A tetőtér beépítése

A tető alatti kihasználatlan szintben hatalmas potenciál rejlik. A tetőtér beépítése és lakótérré alakítása akár 35%-kal megnövelheti a ház hasznos alapterületét. A tetőtér beépítése a ház bővítésénél gazdaságosabb módot kínál a lakótér növelésére, mivel nincs szükség új alapra, falakra és tetőre.

2. Nagyobb ablakfelület

A ház megfelelően megtervezett világítása hozzájárul a kellemes lakótér kialakításához, amelynek minden szintjére és minden helyiségébe bőséges napfény és friss levegő jut. Erről a homlokzati és a tetőablakok kombinációjával gondoskodhatsz. A földszinti és az első emeleti ablakok elosztása szintén hozzájárul az ideális megvilágításhoz, ami akár 40%-kal is növelheti a házba jutó napfény mennyiségét.

3. Lépcsőház

A nyitott szellőztetés koncepciója jobb napfényeloszlást és a kéményhatás révén hatékonyabb szellőzést biztosít. A nyitott lépcsőházon keresztül a napfény minden szintre eljut, a kéményhatás pedig segít, hogy a párás, elhasznált levegő távozzon a lépcsőház tetejébe épített tetőablakokon, miközben a lakásba a nyitott ablakokon és ajtókon keresztül friss levegő áramlik be.

4. Hatékony árnyékolás

A külső árnyékolás hővédelmet biztosít a túlmelegedés ellen. Csökkenti a belső tér melegedését nyaranta, és komfortos környezetet biztosít a helyiségekben egész nap, minden évszakban. A bejutó fényt belső árnyékolókkal szabályozhatod.

5. Hibrid szellőztetőrendszer

Nyaranta az ablakok és a lépcsőház természetes módon hűtik az épületet, például a kéményhatás révén, amely hatékony levegőcserét biztosít. Télen a mechanikus szellőztetés segít fenntartani a beltéri levegő jó minőségét, valamint csökkenteni a páratartalmat. A hibrid szellőztetőrendszer hatékonyan működik, és az ablakok és a fűtés automatikus vezérlése révén kombinálja a mechanikus és a természetes szellőzést.

6. Jobb hőszigetelő burkolat

A jó minőségű hőszigetelő burkolat szigetelt homlokzatból és tetőből áll. Ez egy modern fűtési rendszerrel kombinálva segít optimalizálni otthonod energiaparamétereit és hőkomfortját. A fűtést egy padlófűtést és modern radiátorokat is tartalmazó rendszerre érdemes korszerűsíteni. Mindezekkel az eredeti állapothoz képest 80%-kal csökkenthető az energiafogyasztás.

7. Okosotthon

Az automatizálás nemcsak az iparban, hanem a modern háztartásokban is hódít. Az okosrendszerek egy kicsit egyszerűbbé teszik az életet egy egészséges otthonban. A hőmérsékletet, a páratartalmat és a szén-dioxid-szintet mérő érzékelők figyelik a beltéri levegőminőséget. Ennek alapján az ablakok képesek automatikusan szellőztetni, lehúzni az árnyékolót, ha pedig esni kezd, maguktól becsukódnak. Az alkalmazás segítségével pedig gyakorlatilag bárhonnan irányíthatod a rendszert.

A tetőtér beépítése egy olyan tér létrehozását tette lehetővé számunkra, amiről nem is gondoltuk, hogy lehetséges.

Patrick, tulajdonos

Egy ablakbeépítő új VELUX tetőablakot épít be egy fekete cserepes tetőbe.

Más helyiségek is érdekelnek a projektedhez?