Tíz-húsz éve költöztél a tetőtérbe? Vagy csak most, de egy kicsit elavultnak tűnik? Előfordul, de éppen ezért bátorítunk arra, hogy változtass. Nézz a tetőtérre más szemszögből! 

Ez egy kiváló alkalom a tetőszigetelés, a fűtés, az ablakok és a padlók vizsgálatára. Érdemes átgondolni a tetőtéri helyiségek használatát is, hogy maximálisan kihasználhasd a tetőteredben rejlő potenciált. Konzultálj egy építésszel a jelenlegi természetes megvilágításról, és vedd fontolóra, milyen előnyökkel járna egy új napfényforrás beépítése. 

Tudod, hogy mire jók a tetőablakok? A VELUX vállalat által készített felmérésből kiderült, hogy a tetőablakokra racionális síkon is komoly igény mutatkozik. A válaszadók 70%-a azt várta, hogy a tetőablakok megnövelik a lakóterületet, a megkérdezettek 51%-a pedig arra számított, hogy kényelmesebbé teszik az életet az otthonukban.

A tetőtér-felújítás öt alapelve

1. Nagyobb ablakfelület

Ha már néhány éve használod a tetőteret, mostanra bizonyára megismerted a hibáit, és tudod, min kellene változtatni. Az egyik ilyen tényező gyakran a napfény hiánya. Egy napfényes otthon kellemes életteret biztosít. Ha mindezt kombinálod a friss levegővel minden szobában, már meg is alapoztad az egészséges és kellemes lakókörnyezetet. 

Ha kevés napfény jut be otthonodba, érdemes lehet új ablakokat beépíttetni. A tetőtérben a tetőablakok nyújtanak praktikus megoldást erre a problémára. Légy azonban körültekintő, és kérj professzionális segítséget a beépítésükhöz (például keress meg egy építészt, beépítőt vagy kivitelezőcéget).  A földszinti és az első emeleti ablakok elosztása is hozzájárul az ideális megvilágításhoz, ami akár 40%-kal is növelheti a házba jutó napfény mennyiségét.

2. Hatékony árnyékolás

A külső árnyékolás nyáron hővédelmet biztosít a túlmelegedés ellen. Kiegészítő szigetelőrétegként segít ideális hőmérsékletet tartani otthonodban – nem csupán nyáron, hanem télen is. Ezzel hozzájárul a fűtés energiafogyasztásának csökkentéséhez.

3. Hibrid szellőztetőrendszer

A hibrid szellőztetőrendszer hatékonyan működik, és a tetőablakok és a fűtés automatikus vezérlése révén kombinálja a mechanikus és a természetes szellőzést. Nyaranta az ablakok és a lépcsőház természetes módon hűtik az épületet a kéményhatás révén, amely hatékony levegőcserét biztosít. Télen a mechanikus szellőztetés segít fenntartani a beltéri levegő jó minőségét, valamint csökkenteni a páratartalmat. A hatékony szellőzőrendszer egészségesebbé teszi otthonodat. Megakadályozza a penészképződést és a párásodást, amelyek a légzőszervi problémák és allergiás állapotok leggyakoribb kiváltó okai.

4. Jobb hőszigetelő burkolat

A tetőtér-átalakítási projekt nagyszerű lehetőséget kínál a ház hőszigetelő burkolatának felmérésére is. Ez a szigetelt homlokzatból és a tetőből áll. A megfelelően szigetelt homlokzat és tető egy modern fűtési rendszerrel kombinálva segít optimalizálni otthonod energiaparamétereit és hőkomfortját. Korszerűsítsd a fűtést egy padlófűtést és modern radiátorokat is tartalmazó rendszerre. Mindezekkel az eredeti állapothoz képest 80%-kal csökkenthető az energiafogyasztás.

A tetőtér felújítása hosszú távon komoly energiamegtakarítást eredményezhet. A magasabb egyszeri ráfordítás néhány éven belül megtérül.

5. Okosotthon

Ha lehetőség kínálkozik életed megkönnyítésére, ragadd meg! Egy okos háztartás nemcsak megkönnyíti az életed, hanem egy lépéssel közelebb visz az egészséges otthonhoz. Ha tetőtér-felújításban gondolkozol, érdemes lehet okosabbá is tenni otthonodat. Ennek az első lépése a hőmérsékletet, a páratartalmat és a szén-dioxid-szintet mérő érzékelők beszerelése. Ha kicserélteted régi tetőablakaidat, az újakat kérheted elektromos vagy napelemes működtetéssel. Az ablakok így maguktól tudják szellőztetni a lakást, leereszteni az árnyékolókat, illetve automatikusan be tudnak csukódni, ha esni kezd. Az alkalmazás segítségével pedig gyakorlatilag bárhonnan irányíthatod a rendszert.

Abszolút megérte a hat hónapos építkezést kivárni. Pontosan tudtuk, hogy mit akarunk, és apránként megvalósítottuk.

Vivian és Matthias, tulajdonosok

Egy ablakbeépítő új VELUX tetőablakot épít be egy fekete cserepes tetőbe.

Más helyiségek is érdekelnek a projektedhez?